Home Vesti Više ne važi parola “pijan kao Rus”: Evo koja zemlja ima najviše...

Više ne važi parola “pijan kao Rus”: Evo koja zemlja ima najviše alkoholičara na svetu

561
0
SHARE

Za konzumaciju alkohola kriv je njihov pesimizam

Borba protiv alkoholizma u Litvaniji jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine, iznenađujuće, dovelo na vlast. Prag za legalnu konzumaciju alkohola podigli su s 18 na 20 godina.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Litvanci piju najviše na svetu. S godišnjom konzumacijom od 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika nadmašili su čak i ozloglašene Ruse i Beloruse.

Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam”, kaže jedan psiholog. “Nije ovde život toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu”.

Da li ste skloni sujeverju: Nešto jesu bapske priče, ali su neke stvari i istinite

Vlada, opterećena visokom društvenom cenom alkoholizma, tome pokušava stati na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama.

Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je nameravala smanjiti konzumaciju alkohola za 25 posto. U stvarnosti, konzumacija je do danas porasla za 130 posto.

Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Hoće li ta mera uroditi plodom, ostaje da vidimo.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe, uglavnom muškarci, umrli od opijanja. Još 76 ljudi poginulo zahvaljujući pijanim vozačima. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2,8 miliona stanovnika.

Mnogi Litvanci su mišljenja da su, osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma, potrebni i drugi oblici pomoći.

Medicinska pomoć za alkoholne zavisnike u Litvaniji je i dalje retka, potrebni lekovi nisu na popisu onih koje finansira država, a u celoj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju zavisnika.

(Foto: Pixabay)