Home Vesti Samo koincidencija ili nešto više: Istorijski događaji koji će vas naterati da...

Samo koincidencija ili nešto više: Istorijski događaji koji će vas naterati da se zapitate kako je to uopšte moguće

3617
0
SHARE

Svet je pun neverovatnih slučajnosti koje mogu da ostave bez daha

Matematički je teško izračunati koliko su male šanse da se dogode neke od ovih priča, a ni nauka nema objašnjenje. Ipak, ovi neverovatni događaji su se zaista i dogodili.

Čovek je spasio bebu koja je pala s balkona – dva puta

Prvi put, 1937. godine jedna majka je držala bebu u naručju i gledala kroz prozor četvorospratnice u Detroitu kada joj je u nekom trenutku ispala beba. Srećom, na putu se našao čovek po imenu Džozef. On je bio lokalni čistač ulica i upravo je čistio ispod prozora kada mu je s neba pala beba na glavu i rame. Uspeo je da je uhvati. Beba je preživela, a Džozef je lakše povređen.

Godinu dana kasnije, majka dvogodišnjaka Dejvida Tomasa nije pazila i Dejvid je pao kroz prozor. Neverovatno, ali Džozef je čistio u tom trenutku pod prozorom. Preživeli su i on i beba.

Koje su šanse da je bio na pravom mestu u pravo vreme dve godine zaredom?! Takođe, koje su šanse da su dve majke bile toliko neodgovorne da im deca padnu kroz prozor?

Levoruki predsednici

Samo 10% Amerikanaca su levoruki. Očekujete onda da bi i broj američkih predsednika trebalo pokazivati takvu razmeru. Ali, od poslednjih 14 predsednika, više od polovine su bili levoruki. Od  sedam, čak ih je pet bilo levoruko. U poslednjih dvadeset godina, gotovo svaki predsednik je bio levoruk.

Od predsedničkih kandidata – 2008. Džon Mekejn i Barak Obama, a 1992. sva tri kandidata su bili levoruki. Zanimljivo je da se u 18. i 19. veku to smatralo hendikepom i terali su levoruku decu da pišu desnom.

Važno je zvati se Hju Vilijams

U brodolomu kraj Engleske 1660. samo je jedan čovek uspeo da preživi, a zvao se Hju Vilijams.

Na istom području dogodio se još jedan brodolom s brojnim žrtvama 1667. godine, a preživeo je samo jedan čovek, koji se zvao Hju Villijams.

Brodolom na Temzi 1820. preživeo je jedan jedini čovek. Zvao se, pogađajte – Hju Vilijams.

Još jedan brod je potonuo 1940. godine u ratu. Brodolom su preživela dva čoveka. Jedan se zvao Hju Vilijams, a drugi, njegov nećak koji je dobio ime po njemu, takođe – Hju Vilijams.

Kenedi i Linkoln

Amerika je imala dva predsednika koje su svi voleli – Džon F. Kenedija i Abrahama Linkolnca. No, to nije jedina slučajnost. Linkoln je izabran u kongres 1846., a Kenedy tačno vek kasnije, 1946.

Linkoln je izbore dobio 1860., a inaugurisan je 1861. Kenedi je pobedio 1960., a inauguracija mu je bila 1961. Obojica su ubijena pucnjem u glavu, ispred svojih supruga, i obojica su ubijena u petak.

Jeziva podudarnost brojeva na tablici s ubistvom Ferdinanda

Kad je Franc Ferdinand ubijen 1914. godine, bio je u automobilu čija je tablica imala oznaku A 111-118. Nakon ubistva, izbio je Prvi svetski rat koji se završio 11. 11. 1918.

Mnogi su slovo A na tablici protumačili kao početak za sporazumni prekid vatre, a brojke su označile datum i godinu kada se to dogodilo.

Tvorci PC igrice predvideli budućnost

Kada su 2000. godine stvarali igricu Deus Ex, njeni tvorci su zaboravili dodati nebodere Bliznakinje u Njujorku. Kako je igrica već bila puštena, bilo je nemoguće naknadno dodati zgrade pa su napravili scenario da su ,,Bliznakinje” stradale u terorističkom napadu. Samo godinu kasnije, to se stvarno i dogodilo…

Isti taksista ubio blizance u dve nesreće

Jedan čovek je vozio moped u gradu Hamilton kad je na njega naletelo taksi vozilo i ubilo ga. Bio je to isti taksista, s istim vozilom, koji je nesrećnim slučajem ubio njegovog brata blizanca (17) godinu dana ranije. Brat je vozio isti taj moped, u istoj ulici.

Kada je prvi brat poginuo, drugi je godinu dana kasnije popravio moped i otišao da ga isprobna. Tada je na njega naleteo taksista…

Džejms Din je imao ukleti automobil

Holivudski glumac Džejms Din, kog su često nazivali ,,Buntovnik bez razloga”, 1955. godine je preminuo u automobilskoj nesreći. Nakon nesreće automobil Porše je prebačen u garažu. Mehaničaru, koji ga je popravljao, je motor kliznuo i prignječio mu noge.

Godinama kasnije, taj motor su ubacili u trkački auto. Vozač automobila je nedugo nakon toga poginuo. Zatim je taj automobil kupio novi vozač, koji je takođe stradao u automobilskoj nesreći. Nakon toga je godinama kasnije, Porše izgoreo u požaru koji je zahvatio garažu u kojoj je bio parkiran.

Prebačen je u Sakramento u izložbeni salon. Nažalost, kliznuo je s postolja i slomio jednom tinejdžeru kuk. Zanimljivo je i to što je automobil na kraju 1960. bio izložen na izložbi vezanoj za sigurnost u saobraćaju. Kada se izložba završila, automobil je ukrcan na kamion kako bi bio odvezen u Los Anđeles, ali tokom putovanja automobil je misteriozno nestao i dan danas ne zna se gde je završio.

(Foto: Google)