Home Vesti Ovo su najveći GRADOVI DUHOVA U SVETU: Više tu nema žive duše,...

Ovo su najveći GRADOVI DUHOVA U SVETU: Više tu nema žive duše, a nekada vrvelo ko u košnici

5754
0
SHARE
Instagram

Prirodne katastrofe kao što su poplave, ratovi, požari i nuklearne katastrofe učinile su ova mesta sablasno praznima i u potpunosti napuštenima. Nekad su tu odzvanjali koraci užurbanih ljudi, vedrih i nasmešenih mladih porodica i zvukovi automobila…

Pripjat, Ukrajina

Do nuklearne katastrofe 1986. godine bio je dom za više od 50.000 ljudi, od čega su mnogi bili zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobilj. Zbog ogromne kontaminacije okoline radijacijom, život u tom napuštenom gradu više nije moguć.

Iako je nuklearka trebal da bude izgrađena 25 kilometara od Kijeva, Ukrajinska akademija nauka tada je insistirala da se elektrana izgradi dosta dalje od grada. Kasnije je odabran Pripjat, koji je udaljen od glavnog grada Ukrajine 100 kilometara.

March 2018.

Објава коју дели chernobyl_walk_tour (@chernobyl_walk_tour) дана

Ostrvo Hašima, Japan

Ovaj rudarski gradić brojao je više od 6.000 ljudi 1959. godine. Naglom ekspanzijom naftne industrije, ostrvo je napušteno početkom 60-ih godina prošlog veka. Haši je službeno uvršten na listu UNESKO svetske baštine u 2015. godine.

Hashima Island, Japan Photography by @saltybarbara

Објава коју дели Abandoned Places (@abandon) дана

Šaiten, Čile

Ne tako davne 2008. godine erupcija obližnjeg vulkana prekrila je u potpunosti ovaj grad pepelom. Potom su usledile velike poplave zbog kojih su stanovnici morali da se odsele.

Kajakoj, Turska

Požar i zemljotres u 19. veku naterali su celokupno stanovništvo ovog malog gradića da se iseli. Do kraja Grčko-Turskog rata, svih 6.000 meštana napustilo je nekad vrlo živahni Kajakoj.

Dag kekigi topluyoruz mutfagimiz icin

Објава коју дели Defne Butik Catering (@defne_catering) дана

Kolmanskop, Namibija

Nakon što su u ovom rudarskom mestu pronađeni dijamanti davne 1908. godine, grad je ubrzo dobio bolnicu, bioskop, čak i tramvaj. Nešto manje od 50 godina kasnije, tačnije 1954. u mestu više nije bilo dijamanata. S njima su “nestali” i ljudi, a celo mesto u potpunosti je ostalo prazno.

Oradur-sur-Glan, Francuska

Nemci su u 1944 upali u selo. Pobijeno je svih 642 stanovnika (247 dece). Kasnije je donesena odluka da se selo ne obnavlja, ali i da se ne sruši.

Varoša, Kipar

Turska invazija na Kipar 1974. godine raselila je ljude. Iako je ovaj grad bio veliko turističko središte, Kiprani se nikad nisu vratili u svoj grad, a napušteni hoteli i plaže ostali su jezivo prazni.

Вароша! Город-призрак. Город, которого нет!

Објава коју дели Denis Bogdanov (@denizbogdo) дана