Home Vesti Najluđi zakoni: Ne smeš da zaboraviš ženi rođendan, samo električar menja sijalicu,...

Najluđi zakoni: Ne smeš da zaboraviš ženi rođendan, samo električar menja sijalicu, ne smeš da budeš debeo, da umreš…

2680
0
SHARE
Foto: Ilustracija

Zakoni treba da se baziraju na zdravom razumu i da kao takvi regulišu određene delove vašeg života. Međutim, na mnogim mestima u svetu postoje zakoni koji su stari i totalno neprimenjivi u današnjem svetu. Ipak, oni opstaju i izazivaju čuđenje i smeh.

U Viktoriji, jednoj od 6 autralijskih država, samo je električarima dozvoljeno zakonom da promene sijalicu. U Portugalu je zabranjeno piškiti u okeanu, a u Samoi je mužu zabranjeno zakonom da zaboravi ženin rođendan. U Singapuru žvaku možete žvakati jedino ako vam je to doktor prepisao. U Norveškoj je zakonom određeno da muškarci treba svake 5. godine da idu na ekspediciju na kojoj će pretresati i pljačkati susedna ostrva.

Takođe u Norveškoj, na Špicberškim ostrvima je zakonom zabranjeno umreti, a razlog je što zbog niskih temperatura tela ne trunu. Poslednji put je neko sahranjen na ovim ostrvima pre 70 godina, a ukoliko se neko nađe na samrtničkoj postelji u ovom gradu, vlast ga prebacuje na kopno.

U Japanu su 2009. godine doneli Zakon o maksimalnom obimu struka. Muškarci stariji od 40 godina ne smeju imati obim struka veći od 80, a žene od 90 centimetara.

U Švajcarskoj je zabranjeno puštati vodu iz vodokotlića nakon 22 časa.

U Danskoj ste prema zakonu obavezni da svaki put pre nego što upalite automobil proverite ispod njega kako biste bili sigurni da tu nije zaspalo neko dete. Izgleda da Danci prednjače u bizarnostima, jer ako nekim slučajem završite u zatvoru u ovoj zemlji, nema potrebe za brigu, zakonom nije zabranjeno bežati iz zatvora.

U Kini je zabranjeno spasiti osobu koja se davi jer bi se tad sprečila njihova sudbina. U Švedskoj je prostitucija legalna, ali koristiti njihov “servis” je ilegalno. U Italiji muškarac može biti uhapšen ako obuče suknju.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoji obilje „ludih“ zakona. Pa tako na Floridi, neudate žene ako odluče da u nedelju skaču padobranom mogu biti uhapšene, u Zapadnoj Virdžiniji od 1998. zakon vam dozvoljava da pokupite mrtvu životinju sa puta u prtljažnik ili ranac i bacite je na kućni roštilj, a u Devonu, u Konektikatu je zabranjeno da hodate unazad nakon zalaska sunca.

U državi Vašington postoji vrlo zanimljiv zakon. Zabranjen je seks sa devicama u svim okolnostima, čak i onda kada je prva bračna noć u pitanju. Dok su u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, Vašingtonu, svi položaji u seksu, osim misionarskog, zabranjeni.

U Kaliforniji se preljuba kažnjava sa 1.000 dolara ili jednom godinom zatvora, dok je u Arkanzasu preljuba znatno jeftinija i kazna iznosi od 20 do 100 dolara.

U Ajovi brkati muškarac ne sme ljubiti ženu na javnom mestu, a jednoruki pijanista mora svirati besplatno, takođe je zabranjeno da poljubac traje duže od pet minuta.

U Džordžiji je zabranjeno vezati žirafu uz telefonske stubove ili ulične svetiljke, a zakon na Aljasci dozvoljava lov na medvede, ali vam zabranjuje da ih budite radi fotografisanja.

(Izvor: SrbijaDanas)