Home Vesti Kako najčešće spavate: Pozicija na levoj strani vam može pomoći da budete...

Kako najčešće spavate: Pozicija na levoj strani vam može pomoći da budete zdraviji

3157
0
SHARE

Spavanje je mnogima omiljeni ,,hobi” kojeg se teško mogu odreći

Da li ste znali da pozicija u kojoj spavate utiče na vaše zdravlje? Poslednja istraživanja pokazuju da spavanje na levoj stranni tela može poboljšati zdravlje mnogih organa.

Stoga evo šest potencijalnih benefita ovakvog načina spavanja.

anatomy-254120_640

Poboljšanje funkcionisanja limfnog sistema

Limfni sistem igra važnu ulogu u našem telu, jer uklanja višak i toksine iz našeg tela. Eksperti ističu da se cev grudnog koša (koji je najveći limfni sud limfnog sistema) nalazi na našoj levoj strani i zato spavanje na toj strani pomaže efikasnijem procesu otklanjanja otpadnog materijala. Budući da limfni sistem obezbeđuje i transport masti, proteina i drugih važnih materija u naše tkivo, spavanje na levoj strani omogućuje ćelijama da se brzo snabdevaju hranljivim materijama.

Omogućuje slezini da bolje funkcioniše

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i takođe je locirana na levoj strani tela. Kada spavate na levoj strani, ona funkcioniše efikasnije. Glavni razlog toga je gravitacija. Pomaže pri protoku krvi do slezine što omogućuje brže filtriranje nečistoća.

Koža je vrlo osetljiva na sprejeve ze telo: 7 navika kojih bi trebalo da se odreknete u vezi sa dezodoransom

Eliminiše nepotrebne produkte iz organizma

Spoj između tankog i debelog creva se nalazi na levoj strani tela, u području zvanom ileocekalni otvor. Prilikom spavanja na levoj strani, gravitacija omogućuje nepotrebnim proizvodima da iz tankog pređu u debelo crevo, pa na ovaj način debelo crevo brže eliminiše otpad iz našeg tela.

Smanjuje gorušicu

Ako patite od učestale gorušice, bolje je da spavate na levoj strani. U ovom položaju vaš stomak će biti smešten ispod srčanih mišića koji povezuju jednjak sa stomakom. Pozicija spavanja na levoj strani sprečava da se sadržaj iz stomaka vraća u jednjak.

,,Oslobađa” jetru

Kako se jetra nalazi na desnoj strani tela, spavanje na ovoj strani može otežati njen rad, dok spavanje na levoj strani neće dozvoliti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

Dobro je za srce

heart-1133758_640

Leva strana srca prima krv iz pluća i upumpava u telo. Stoga, spavanje na levoj strani omogućuje srcu da posao obavlja efikasnije i lakše.

(Foto: Pixabay)