Home Vesti Dovoljan je minut da ga provalite da vas laže: Ovo su 11...

Dovoljan je minut da ga provalite da vas laže: Ovo su 11 znakova, a ovaj detalj odaće ga odmah!

642
0
SHARE
Šta muškarce najviše privlači na ženama
Šta muškarce najviše privlači na ženama

Lažljivca odaje velika napetost očnih mišića, koja nastaje usled toga što savladava želju da skrene pogled

Nesvesno čitamo položaj tela i na osnovu tona glasa naslućujemo njegovo raspoloženje. Takođe smo u stanju da samo na osnovu gestova donesemo manje-više pouzdan zaključak o tome da li osoba sa kojom razgovaramo laže.

Upoznali smo se s radovima Alana Piza, Lilijan Glas i drugih poznatih psihologa i odabrali za vas 11 najčešćih gestova svojstvenih lažljivcima.

Skreću pogled

Psiholozi tvrde da lažovi ne mogu dugo da održe kontakt očima. Međutim, ako osoba svesno laže i trudi se da po svaku cenu odbrani svoju laž, trudiće se da sagovornika gleda pravo u oči, kako bi stvorila atmosferu poverenja.

Lažljivca odaje velika napetost očnih mišića, koja nastaje usled toga što savladava želju da skrene pogled. Zbog toga lažovi često širom otvaraju oči.

Ispravlja ramena i podiže bradu

Ako se neko iznenada ispravi ili podigne ramena dok nešto govori, to govori o njegovoj unutrašnjoj neuverenosti u sopstvene reči. Isto važi i za položaj glave: podizanjem brade, čovek podsvesno pokušava da svojim rečima da veću težinu, a sebi – autoritet.

Simptom „vata u ustima“

Policajci ovaj efekat nazivaju „vatom u ustima“. Osobi koja mora da laže iz časa u čas je sve teže da govori, zato što joj se suše usta.

To je lako objasniti: autonomni nervni sistem pod stresom smanjuje lučenje pljuvačke. Ako toj osobi ponudite vodu, najverovatnije će piti u velikim gutljajima.

Ograničavanje pokreta

Poznato je da nemirni gestovi ili prebiranje sitnica po rukama često ukazuju na to da čovek nešto krije. I obrnuto: svestan da laže, on može svesno da ograniči svoje pokrete, trudeći se da ostane miran.

Pokazivanje prstom

Pokazivanje prstom smatra se jednim od najagresivnijih gestova. Ako čovek na postavljeno pitanje odgovori na takav način, on pokušava da skine krivicu sa sebe, glumeći pravedni gnev.

To je znak ljutnje i žestoke odbrane – time lažov uverava svog tužioca da nije u pravu.

Naginjanje glave u stranu

Još je Čarls Darvin primetio da ljudi, kao i životinje, naginju glavu u stranu kad se iznenada i jako za nešto zainteresuju.

Pokušavajući da dobije na vremenu, kako bi pronašao odgovor na neugodno pitanje, čovek refleksno imitira zanimanje za sagovornika pomoću ovog pokreta, da bi prikrio svoje prave namere.

Onaj ko je postavio pitanje podsvesno opaža ovaj gest i postaje lojalniji prema prevarantu.

NASTAVAK TEKSTA PROČITAJTE NA STRANI BROJ 2