Home Vesti Deset stvari koje niste znali o Kumu: Mačka se slučajno našla u...

Deset stvari koje niste znali o Kumu: Mačka se slučajno našla u setu, naručena prava konjska glava, ko je trebao da glumi Dona

6328
0
SHARE

Sumnjalo se da li Al Paćino može dobro da odglumi Majkla

Najbolji film u istoriji kinematografije, “Kum”, u naše živote ušao je 15. marta 1972. godine. Posle 40 i kusur godina nema te osobe koja to remek delo nije pogledalo barem 10 puta. U čast trilogije Frensisa Forda Kopole, magazin “Tajm” izdvojio je 10 najzanimljivijih anegdota i detalja sa snimanja.

1. Mačka

Dok Don Korleone objašnjava Bonaseri svoje viđenje prijateljstva, u prvoj sceni u kojoj vidimo Don Korleonea, u njegovom krilu sedi mačka.
– Mačka u Marlonovim rukama nije bila planirana. Video sam mačku kako trči oko studija, uzeo sam je i bez reči dao Brandu u ruke – ispričao je posle Kopola. Brando je obožavao životinje i mačka je tako postala deo scene. Maca umalo nije upropastila snimanje. Naime, zbog njenog predenja, zvuk se narušio i Marlonove reči se nisu razaznavale.

2. Neke fotografije za film uradio je Džordž Lukas

Prijateljstvo između Kopole i Lukasa datira još od vremena dok nisu bili poznati režiseri. Kopola je bio producent prvog Lukasovog filma, a posle toga je Lukas radio kao asistent na “Kumu”. Lukas je fotografisao novinske isečke za naslovnu stranu “Vito Corleone feared murdered”. Ipak, najveći Lukasov doprinos filmu jesu predlozi koje je u nekoliko puta dao svom dobrom prijatelju, a on ga je poslušao.

3. Uvodna scena

Pre nego što se prihvatio “Kuma”, Kopola je napisao scenario za “Patton”, film koji ima jednu od najboljih uvodnih scena. Jedan njegov prijatelj predložio mu je da istu stvar napravi i kod “Kuma”, da ponovi sličnu uvodnu scenu. Kopoli je posebno zanimljiv bio deo knjige u kome ljudi zovu Dona za usluge na dan svadbe njegove ćerke, jer tada ne može da ih odbije. Zato počinje zumiranjem lica Bonasere i polako skreće na 30 sekundi Bonaserinog šaptanja u Korleonovo uvo.

4. Alternativni kraj

“Kum” ima dramatičan kraj. Kej Korleone shvata da je njen suprug gangster i ubica dok se vrata njegove kancelarije zatvaraju pred njom. Ali, Kopola je imao i nešto drugo u planu. Kej je smestio u crkvu, gde je palila sveće za spasenje duše svog supruga. Ova scena na kraju nije odabrana za završetak filma.

5. Radnja filma u originalu je smeštena u sedamdeste

Mario Puzo napisao je knjigu “Kum” i smestio radnju u sedamdesete godine. Predlog producenta Roberta Ivana je bio da te godine budu prikazane i u filmu, ali to nije uvaženo. Ubrzo su se svi složili da radnju treba da smeste u neka pređašnja, nostalgična vremena. Na tome je najviše insistirao Kopola, i hvala mu na tome.