Home Vesti Da li smo na pomolu velikog otkrića: Skrivena soba bi mogla da...

Da li smo na pomolu velikog otkrića: Skrivena soba bi mogla da reši misteriju piramida

589
0
SHARE

Otkrivene nove šupljine u piramidama u Gizi

Naučnici koji poslednje dve godine detaljno proučavaju Keopsovu i Kefrenovu piramidu objavili vesti o novim saznanjima – u piramidama u Gizi otkrili su nove ogromne šupljine.

Nova tehnologija bi mogla da nam u budućnosti stalno donosi nova otkrića. Piramide se neprestano istražuju, stoga se može očekivati da će sigurno biti još iznenađenja.

U Keopsovoj piramidi istraživači su pronašli skrivenu prostoriju. Šupljina je otkrivena uređajem koji mjeri čestice muona, nusproizvoda kozmičkog zračenja koje prodire u kamen slično kao radiotalasi, ali još dublje.

Velike svetske misterije: Ova mesta nikako ne bi trebalo da posećujete

Praznina je snimljena u visini kraljevske palate, nešto više od nje. Neki smatraju da se radi o pokušaju rasterećenja vrlo teških kamenih ploča koje se naslanjaju jedne ne druge iznad palate. Te ploče teže i do 60 tona.

Velika piramida u Gizi, poznatija kao Keopsova piramida, sagrađena je između 2509. i 2483. godine pre Hrista, u vreme vladavine četvrte dinastije faraona. U piramidi se nalaze tri velike komore, kao i niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija. Na otkriću nove prostorije s Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Kairu radio je Mehdi Tajoubi, osnivač Instituta za inovacije u očuvanju nasleđa. Oni su još pre dva meseca znali da prostorija postoji, no nije se znalo gde se nalazi. Sad kad su je locirali, znaju da je visoka oko osam, široka dva, te duga barem 30 metara.

Čudno, jezivo, ali kreativno: Ova žena šminkom pravi neverovatne optičke iluzije (FOTO)

Ova piramida bila je prepuna blaga, a nekadašnji istraživači o njoj se nisu brinuli kao o kulturnom dobru. Tako je kalif Al-Mamun još 820. godine kopao tunele u njenim zidovima, a u 19. veku egiptolozi Ričard Vajs i Đovani Batista put do unutrašnjosti piramide “pronašli” su pomoću dinamita. Današnje tehnologije pronalaze put kroz objekte bez potrebe za agresivnim metodama.

Još nije poznato kako su grandiozne piramide sagrađene, a svako otkriće, uključujući ovo, znanstvenicima daje nadu da su korak bliže odgovoru na ovo pitanje. Druga je opcija da se u sobi krije blago.

(24sata.hr, Pixabay)