Home Žena Da li će opstati vaš brak: Ovo je znak da se nećete...

Da li će opstati vaš brak: Ovo je znak da se nećete rastati od svoje ,,jače polovine”

777
0
SHARE

Pridružite se ispitanicima i proverite kakav će biti i koliko će trajati vaš brak

Američki psiholozi Džon i Džuli Gotman napravili su zanimljivu studiju uključivši 130 parova, a glavni cilj je bio otkrivanje  istine o tome zbog čega su neki brakovi osuđeni na propast, dok neki uspevaju odoleti svim izazovima.

Poslali ste supruga u prodavnicu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako biste reagovati?

“Bračni majstori su pokazivali dve ključne karakteristike koje druga grupa nije posedovala: velikodušnost i ljubaznost. Ovaj tip ponašanja jača povezanost između parova.”

Delite detalje veze na društvenim mrežama: Evo zašto srećni parovi ne pričaju o svojoj ljubavi po internetu

Džon i Džuli Gotman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u srećnoj vezi i braku, ili ćete prekinuti s voljenom osobom.

Stručnjaci za pitanja srca proveli su opsežnu studiju sa 130 parova. Uspostavili su takozvanu ljubavnu laboratoriju gde su parovi provodili dane u svakodnevnim aktivnostima poput zajedičkog kuvanja, konzumiranja hrane i pranja kuće, dok su stručnjaci opažali njihovo ponašanje, te ga analizirali.

Parovi su prema tim opažanjima podeljeni u dve grupe: majstore (masters) i katastrofe (disasters). Dvoje  psihologa kontaktirali su ispitanike nakon šest godina i bez velikog iznenađenja spoznali da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Zašto uspevaju veze bračnih majstora?

“Velikodušnost i ljubaznost mogu spasiti vašu vezu. Studija je pokazala da nam svakoga dana treba doza velikodušnosti i ljubaznosti od partnera, a ne samo za posebne datume u godini. “

Bračni majstori pokazivali su dve ključne karakteristike koje druga grupa nije posedovala: velikodušnost i ljubaznost. Ovaj tip ponašanja jača povezanost između parova, pa se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je ugodno provoditi vrijeme.

Bračne katastrofe obično su reagovale grubo i nezainteresovano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera te su zaboravljale istaknuti dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Problemi u vezi: Ovih 6 stvari koje parovi ignorišu mogu uništiti vezu

Vratimo se na prvo pitanje iz teksta. Kako ste na njega odgovorili: s velikodušnošću ili grubošću?

Gotmanovi napominju da je zabranjeno obraćati se partneru opštim generalizacijama poput: “ti uvek zaboravljaš kupiti stvari u prodavnici”, “nikad me ne slušaš” i slično.
Budite velikodušni svaki dan.

Neprestano kritikovanje i vređanje izuzetno je stresno i može imati fizičke posledice na pojedinca. Studija je pokazala da bračne katastrofe imaju vrlo slično psihološko stanje kao ljudi koji se nalaze pred divljom životinjom ili su u ratnoj situaciji. S druge strane, bračni majstori su opušteni i raduju se međusobnom razgovoru.

Pokušajte biti nežni u situacijama kada ste ljuti. Nemojte se uvrediti ili razljutiti pre nego što znate celu priču. To će vam pomoći da postanete bračni majstori s dugotrajnom i srećnom vezom, zaključuju Džon i Džuli Gotman.

(Izvor: zadovoljna.hr, Foto: Pixabay)