Home Vesti Da li biste smeli da popijete rakiju od vampira? Kraj Savine vodenice...

Da li biste smeli da popijete rakiju od vampira? Kraj Savine vodenice služe “Vampirušu”

2307
0
SHARE

Sava Savanović je prema legendi bio prvi srpski vampir. Kod Debelog brda nalazi se selo Zarožje. To je oko 25 kilometara od Bajine Bašte. Mesto gde je legendarni vampir navodno ubijao mlinare i pio im krv.

Godine prolaze, ali legenda traje. Nema mnogo onih koji i danas, vek posle od priče o legendarnom vampiru, u širokom luku zaobilaze vodenicu gde su se navodno događala ubistva.

Oni koji su prošli kroz ovo mesto, kažu da je vodenica oronula, ali da joj je to dalo još sablasniji izgled. Reka koja protiče nedaleko odatle tutnji poput bubnjeva u tihoj noći, i dodatno ledi krv u žilama.

Međutim, lokalni meštani pokušavaju da i zarade neki dinar na Savi vampiru. Tako da se nemojte iznenaditi, ako u lokalnoj kafani među pićima koje možete probati dobijete mogućnost da okusite „Vampirušu“.

Mnogi je kažu probaju kako bi se ohrabrili, a drugi posle nekoliko kapi ovog napitka od šljive kažu da im se i Sava javi.

Lik Save Savanovića se spominje u priči Milovana Glišića „Posle devedeset godina“ i u srpskom horor filmu „Leptirica“ iz 1973. godine, koji je inspirisan Glišićevom pričom, kao i u knjizi „Strah i njegov sluga“ Mirjane Novaković.