Home Vesti Al Kaponea se plašila cela Amerika: Na kraju mu došle glave polne...

Al Kaponea se plašila cela Amerika: Na kraju mu došle glave polne bolesti

839
0
SHARE

Dvadesetih godina prošlog veka Al Kapone je bio jedan od ljudi kojih se plašila cela Amerika. Kriminalac koji se uzdigao do samog vrha čikaške mafije tada je imao samo 26 godina i ucenama i ubistvima upravljao političkom scenom.

Iako je bio izuzetno oprezan, nije računao na jednog tihog i nezaustavljivog protivnika: infekciju sifilisa, koja ga je na kraju dovela do mentalnog stanja 12-godišnjaka.

Njegova šokantna životna priča nedavno je objavljena u knjizi “Al Kapone: Njegov život, nasleđe i legenda” Dirdre Ber i u njoj se kao razlog njegovog mentalnog propadanja navodi upravo sifilis, a ne šok koji je doživeo nakon dospevanja u zatvor.

Osvanuo jedini snimak prave borbe Brusa Lija: Majstor bije kao na filmu! (VIDEO)

Kapone, koji je nosio nadimak “Lice s ožiljkom” (Scarface), nakon što je kao tinejdžer u tuči dobio posekotinu na levom obrazu, obogatio se kao lider Čikago Autfita, kriminalnog sindikata koji je imao ogranke u celoj Americi i bavio se krijumčarenjem. Kapone je bacao bombe na radnje koje nisu želele da im plaćaju reket i ubrzo je stekao toliku moć, da je postao meta protivnicima.

Međutim, nakon što je u 33. godini završio u zatvoru zbog utaje poreza, lekari su kod njega dijagnostikovali seksualno prenosive bolesti sifilis i gonoreju.

Kokain, avioni, jahte, podmornice, milijarde dolara: 18 stvari koje možda niste znali o Pablu Eskobaru

Do 1939. kada je pušten na uslovno služenje kazne, Kapone je bio u poodmaklom stadijumu sifilisa i njegovo mentalno stanje je rapidno propadalo.

Od svog sindikata dobio je “penziju” od svega 600 dolara nedeljno, što je bilo veliki korak unazad za čoveka koji je kao kriminalac živeo u velikom luksuzu i, kako se šuškalo, godišnje zarađivao oko 40 miliona dolara.

Nakon zatvora, samo je šetao svojim dvorišetem i povremeno išao u lov na leptirove sa svojom unukom.

Njegovo imanje prodato je 2014. za 7,4 miliona dolara, a sada ga uglavnom zakupljuju filmski studiji i bogati turisti.

Kaponea je do smrti štitila supruga Ma, koja je znala da će ga Autfit ubiti ako se sazna da govori o starom “poslu” i zato ga je štitila od poseta bilo kakvih problematičnih prijatelja.

Poslednje dane proveo je praktično zaključan u vili i na kraju umro 1947. kada je imao svega 48 godina.