Home Vesti Ako su ovo stvari koje znate, onda ste već u srećnoj vezi

Ako su ovo stvari koje znate, onda ste već u srećnoj vezi

1150
0
SHARE

Ovih šest pitanja, i odgovori na njih, govore da li vaša veza ima budućnost

Kada se nađemo na početku nove veze, ponesu nas emocije i euforija, i možda ne postavljamo pitanja koja bi trebalo.

Kako veza odmiče, trebalo bi da saznamo odgovore na ova pitanja jer su veoma značajna za to da li će romansa i opstati.

Terapeuti za parove otkrivaju šest pitanja o partneru ili partnerki na koja bi, posle oko godinu dana veze, trebalo da znate odgovor i da se slažete sa njim, ako ste u zdravoj i srećnoj vezi.

Šta je veza?
I to šta je lično, po shvatanjima partnera ili partnerke. Šta monogamija za njih znači? Kakvo ponašanje je prihvatljivo, a kakvo možda nije? Ne mislimo na velike i jasne probleme, kao što je prevara, već i ulazak na emotivni plan.

“Verovatno nakon godinu dana znate kakav je pogled vašeg partnera na ljubav ili preljubu, ali su vam potrebne precizne informacije o tome šta je za nju ili njega posvećenost, i šta sve podrazumeva. Ne želite iznenađenja na ovom planu,” kaže psihoterapeutkinja za parove Marni Fojerman.

Kako doživljava svađu?
U svakoj vezi postoje razmirice, ali je važno da znate kako se one “procesuiraju”.

“Kako druga osoba reaguje na sopstvena, ili vaša osećanja u trenutku kada se ne slažete? Da bi veza opstala, to morate da znate, i to poželjno, unapred. Da li nastavljaju razgovor, ili se povlače u sebe, ili se razbesne? Važno je da vam se poklapaju emocionalne inteligencije i načini razmišljanja, kako biste zajedno mogli da prebrodite nesuglasice ili probleme u vezi,” navodi australijski terapeut za parove Ajzeja Mekimi.

Da li ste kompatibilni u krevetu?
Nagon za intimnošću menja se sa godinama, ali mora da bude kompatibilan u osnovi da bi veza imala potencijal. “Njujork tajms” je ranije otkrio da oko 15 odsto venčanih parova nije imalo intimne odnose u poslednjih šest do 12 meseci, ne želite da budete među njima!

“Ako se želje na ovom planu ne poklapaju, nastaje veliki prostor za nezadovoljstvo. Parovi u zdravim vezama ne smeju se plašiti razgovora na ovu temu, niti stideti – saznajte šta druga osoba voli i potrudite se da uživate zajedno na način koji je oboma prijatan,” navodi “Hafington post”.

Znate li jezik ljubavi?
Poznajete li dobro, i razumete li jezik ljubavi svog partnera ili partnerke? U pitanju je način na koji komunicira, odnosno daje i prima ljubav.

“Često na terapiju dolaze parovi koji se međusobno optužuju, da se druga strana ne trudi dovoljno, ne pruža im podršku i ne bodri ih. Veoma često, utvrdimo da zapravo ne znaju ‘jezik’ onog drugog, i razlikuju se. Način na koji mi intuitivno pokazujemo ljubav, ne mora da bude onaj način na koji će partner najboje reagovati,” navodi Mekini.

Primer – jedan od partnera primarno komunicira ljubav lepim rečima, ili podrškom. Takvom partneru veoma će značiti da na isti način uzvratite, da tako kažete da ih volite ili da im održite mali “govor podrške” kada su neraspoloženi.

Kada zapne, da li je tu?
Kada nastane problem za koji vam se čini da ne možete sami da ga rešite, važno je da znate da li ste oboje spremni da na njemu ozbiljno i aktivno radite. Možete i na terapiju ako želite, ako ne, ponekad je i razgovor sa prijateljima dovoljan da se osetite malo bolje i procesuirate stvari na drugačiji način. U svakom slučaju, ovo će upaliti samo ako ste oboje spremni da radite na sebi i svojoj vezi.

Gde vidi sebe za pet godina?
Ako mislite da vaša veza ima potencijala da bude ozbiljna i dugovečna, bilo bi poželjno da vam se dugoročni planovi poklapaju. Prevashodno se ovo tiče karijere, posla, mesta u kojem ćete živeti, jer ne želite da takvi detalji ugroze vašu ljubav.

(Pixabay)